Kentte çok sayıda çiçek türü yetiştirilecek

0
315

Iğdır Ziraat Odası Başkanlığı ile Serhat Kalkınma Ajansının (SERKA) ortaklaşa düzenledikleri ”Kesme Çiçek Projesi” kapsamında kentte çok sayıda çiçek türü yetiştirilecek.

Proje kapsamında eğitim vermek için Iğdır’a gelen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Doç. Dr. Soner Kazaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süs bitkileri sektörünün son yıllarda Türkiye’de çokhızlı gelişen bir sektör olduğunu belirterek, ihracatın her yıl giderek arttığını, 2010 yılında yaklaşık 56 milyon dolar olan süs bitkileri ihracatının 2011 yılında 76 milyon dolara yükseldiğini söyledi.

Iğdır Ziraat Odası Başkanlığının ve Serhat Kalkınma Ajansının (SERKA) ortaklaşa düzenledikleri ”Kesme Çiçek Projesi” sayesinde kentte çok sayıda çiçek türünün yetiştirileceğini ifade eden Kazaz, söz konusu projenin kentin ekonomisine katkı sağlayacağını belirtti.

Iğdır’ın iklim açısından diğer bölge illerine göre farklı olduğunu anımsatan Kazaz, şunları kaydetti:

”Iğdır’ın iklimi özellikle yaz aylarında çiçekçilik yapma konusunda çok uygun. Burada üretilen çiçeklerin diğer ülkelere ihraç edilmesinde, Iğdır çok avantajlı bir şehir. Iğdır üç ülkeye sınır. Çiçekler üretime başladıktan sonra hızlı bir şekilde başta Nahçıvan, Azerbaycan ve Gürcistan olmak üzere Rusya, İran, Türkmenistan, Moldovya, Ukrayna ve birçok ülkeye ihracat edilebilir. Iğdır’ın bir diğer avantajı ise nakliye sektörü olarak çok gelişmesi ve taşımacılığın uygun olmasının bu iş sahasının gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.”

-”Kışın serada, yazın bahçede çiçek yetiştirilecek”-

Çiçekçilik sektörünün, kentte yoğun olarak yetiştirilen pamuk, şeftali, elma ve kayısı gibi ürünlere alternatif bir sektör olacağını vurgulayan Kazaz, bu sayede ilde istihdam alanının da artacağını belirtti.

İlk etapta seralarda yetiştirilmek üzere karanfil, gerbera, kasımpatı, gelin çiçeği gibi türleri yetiştirmeyi planladıklarını ifade eden Kazaz, bunun yanında yaz aylarında açıkta tarla koşullarında yetiştirilmek üzere glayöl, solidago (altınbaşak), gypsophila ve lilyum gibi kesme çiçeklerle üretime başlamayı hedeflediklerini kaydederek, şöyle konuştu:

”Türkiye’de birçok ülkede yaz aylarında serada aşırı sıcak ve yüksek nemden dolayı kesme çiçek yetiştirilememektedir. Iğdır bu anlamda yaz aylarında hem sıcaklık ve nem hem de diğer iklim koşulları açısından kesme çiçek yetiştiriciliğine uygun bir ilimiz. Başlangıçta Iğdır’da sadece yaz aylarında
kesme çiçek yetiştiriciliği yapılabilir ancak ileride seralarda kış aylarında üretim yapılabilir. Bölgede hayvan varlığının fazla olması nedeniyle sera ısıtmasında biyogazdan da yararlanılabilir.”

-Kesme Çiçekçilik Platformu ve Iğdır Ovası Çiçek Açıyor Projesi-

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Iğdır temsilcisi Burak Aydoğdu da kesme çiçekçilik sektörüne yönelik bir çalışma başlatıklarını ifade ederek, Iğdır’ın adeta Çukurova gibi bir iklime sahip olduğunu belirtti.

Şehrin 3 binden fazla tır kapasitesiyle uluslararası taşımacılıkta çok önemli bir avantaja sahip olduğuna dikkati çeken Aydoğdu, ”Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Rusya gibi kesme çiçeğin ve özellikle karanfilin çok tüketildiği coğrafyalara oldukça yakın olması, yıllık yağış ortalamasının ve rüzgar hızının düşük, toprakların verimli olması çiçek yetiştiriciliği için önemli” dedi.

Kalkınma ajansının ”Iğdır Ovası’nda Yeni Bir Fırsat: Kesme Çiçekçilik” raporu da hazırladığını ifade eden Aydoğdu, sözlerine şöyle sürdürdü:

”Bu sektör Iğdır’da önemli bir ekonomik kazanç sağlayacak sektörlerin başında yer almaktadır. Hayvancılık, kayısı gibi tarımsal ürünlerin üretildiği Iğdır’da üçüncü bir sektör olarak kesme çiçekçilik öne çıkacak, dezavantajlı gruplar için yeni bir gelir kaynağı oluşturacak. İhracatavantajıyla Türkiye’nin Antalya, Yalova, İzmir, Isparta, Adana, Mersin gibi illerin dışında yeni bir üretim merkezi oluşacaktır. Iğdır Havaalanı’nın 2012 Mayıs ayında açılacak olmasıda acil taleplerin hava yoluyla karşılanmasına imkan tanıyacaktır.

Türkiye’nin en az gelişmiş illeri arasında sayılan ancak son yıllarda hızlı bir gelişim kaydeden Iğdır’ın geleceğini şekillendirmesinde kesme çiçekçilik önemli bir sektör olarak ortaya çıkmaktadır. Iğdır ekonomisinin geleceği bu şekilde çiçek açacaktır.”

AA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here