ISPARTA’DA KESME ÇİÇEK ÜRETİMİ

3
790

Ülkemizde kesme çiçek üretim ve ihracat merkezi konumunda olan Antalya’da yaz aylarının aşırı sıcak ve nemli olması nedeniyle kesme çiçek üretimi kesintiye uğramaktadır. Bu durum hem yaz aylarında kesme çiçek sektöründe üretim boşluğunun yaşanmasına hem de yurt dışı kesme çiçek alıcılarının başka pazarlara yönelmesine neden olmaktadır.

Kesme çiçek ve özellikle karanfil sektöründe üretim boşluğunun ortadan kaldırılması, üretim ve ihracatın yıl boyunca yapılabilmesi ve elde edilen yurt dışı pazarların kaybedilmemesi için alternatif üretim bölgelerinin oluşturulması gereği ortaya çıkmıştır. Alternatif üretim bölgeleri arasında Isparta gerek yaz aylarında kesme çiçek üretimine uygun ekolojisi gerekse kesme çiçek üretim ve ihracat merkezi konumunda olan Antalya’ya yakınlığı (125 km) nedeniyle 2000’li yıllardan itibaren önem kazanmaya başlamış ve günümüzde yaz aylarındaki karanfil üretimiyle önemli bir merkez konumuna gelmiştir.

ısprt02

Isparta’da 2000 yılında 20 dekar alanla tamamen ihracata yönelik olarak başlayan karanfil üretimi giderek artmış ve 2013 yılında 460 dekara ulaşmıştır. Karanfilin yanında Kasımpatı (26 da), Lisianthus (2 da), Hüsnüyusuf (1.5 da), Lilium (2.5 da), Statice (1 da), Glayöl (1 da) ve Aster 80.75 da) üretimiyle birlikte Isparta’da toplam 494 dekar alanda kesme çiçek üretimi yapılmaktadır. Isparta’da başta karanfil olmak üzere diğer kesme çiçek türlerinin dikimleri nisan-mayıs aylarında yapılmaktadır. Karanfil hasadı 15 Temmuz’dan itibaren başlamakta ve iklim koşullarına bağlı olarak ekim ayının sonuna kadar devam etmektedir.

Karanfiller firma ve üreticilere bağlı olarak 1 m genişlikteki yataklara 5 ve 6 sıralı olarak dikilmekte ve bir dekar alana 26.500-33.000 adet arasında karanfil fidesi dikilmektedir. 2012 yılı verilerine göre Isparta’dan 55 milyon dal karanfil ihraç edilmiştir. Isparta’da diğer türler tamamen serada yetiştirilirken glayöl ve kasımpatı gibi türler de açıkta tarla koşullarında yetiştirilebilmektedir. ısp01

Sonuç olarak; Türkiye kesme çiçek üretim alanlarının %4.6, karanfil üretim alanlarının ise %10.28’ine sahip olan Isparta, ülkemizde en fazla kesme çiçek üretilen iller arasında Antalya, İzmir ve Yalova’dan sonra 4. sırada yer almaktadır.

 

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here